Kira Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Kira Gelir Vergisi Nedir?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. Maddesi kapsamında değerlendirilen kira gelir vergisi bir konu vergisi türüdür. Taşınmazların kiraya verilmesi durumunda elde edilen gelirin belirli koşullarda gelir vergisine tabi olduğunu belirten bu madde mülk sahiplerini önemli oranda ilgilendirmektedir.
Açıkça ifade etmek gerekirse gerekirse bu vergi, mülk sahibinin kira üzerinden elde ettiği gelirden ödemekle yükümlü olduğu vergidir. Kiracının ödediği tutar, vergiye tabi tutulur ve bu tutar, kesintisiz bir şekilde vergi dairesine beyan edilir. Pek çok ülkede geçerli olan bu vergi türü, ülkemizde belirlenen kanunlar kapsamında düzenlenir ve ödenmemesi halinde cezai yaptırımlar uygulanır. Oranı ise gelir ve vergi dilimleri kapsamında değişim gösterse de doğru orantılı bir uygulama vardır. Yani yüksek kira gelirleri, yüksek oranlarda vergilendirilir. Dolayısıyla, ister Ankara'da ister İstanbul’da kiralık daireler olsun, kira gelirinin miktarı vergi tutarını belirler. Bu süreçte ev arayışlarınız için etkili bölge analizleri ile Endeksa, Türkiye’de satılık ve kiralık evler konusunda sizlere destek olur. Ayrıca satın almayı düşündüğünüz evin yıllk getirisini de Endeksa üzerinden öğrenebilirsiniz. Siz de süreçle ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kimler Kira Gelirlerini Beyan Etmek Zorundadır?
Ev sahiplerinin kira gelir vergisi ödemelerinde merak ettiği en önemli konu kimlerin kira gelirlerini beyan etmesi gerektiğidir. 2024 yılı düzenlemesine göre bir takvim yılı içinde kira gelirini beyan etmek zorunda olanlar şu şekilde açıklanabilir:
- Konut kira geliri 21.000 TL’yi aşan mülk sahipleri,
- Tamamı stopaj uygulanmış işyeri kira geliri brüt tutarı 150.000 TL beyanname verme sınırını aşmış olanlar,
- Stopaj ve istisna uygulaması dışında kalan gayrimenkul sermaye gelirleri toplamı 8.400 TL sınırını aşanlar,
Sıralanan bu maddelere uyan tüm mülk sahipleri, ödeme tarihlerini ve koşullarını dikkatli takip etmelidir.
Kimler Kira Gelir Vergisi Ödemez?
Kira için gelir vergisi ödeme kapsamında kimlerin muaf olduğu ise merak edilen bir diğer konudur. Bu vergi türü kapsamında geçerli olan ve sadece konut kiralarını kapsayan bir istisna bulunmaktadır. Ancak bu istisnai durum, her sene yeniden düzenlenmekte ve kapsamı belirlenmektedir. 2024 yılı için yapılan düzenleme sonucu bir konuttan elde edilen kira geliri 21.000 TL’den az ise konut sahibinin kira gelir vergisi ödemesi yapması gerekmez. Diğer yandan yıllık kira geliri bu tutarı aşıyorsa vergi beyannamesi verilmesi zorunludur. Kişi ya da kurumun iki veya daha fazla konut üzerinden kazanç sağlandığı durumlarda ise her konut için ayrı ayrı istisnadan yararlanılamaz.
Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Nasıl Doldurulur?
Ev sahipleri, kira gelir vergisi beyannamesi doldurmak gibi işlemleri internet üzerinden son derece hızlı ve kolay bir şekilde yapabilir. İşlem yapmak için e-devlet platformu ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi tercih edilebilir. E-Devlet üzerinden işlem yapmak istediğinizde şu adımları izleyebilirsiniz:
- E-Devlet sistemine giriş yapın ve arama çubuğuna GİB kelimesini yazın.
- Arama sonuçlarında çıkan seçenekler içinden “Hazır Beyan Sisteminden Beyanname Düzenleme” sekmesine tıklayın. Bu sekme sizi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili web sayfasına yönlendirecek.
- Yeni açılan sayfada beyanname vermek istediğiniz yılı seçin ve “Beyanname Doldur” seçeneğine tıklayın.
- Sizden talep edilen bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurun.
- Son olarak beyan edilecek olan gayrimenkul için sermaye ve kira gelirlerinden elde edilen tutarı beyannameye yazarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Tüm bu aşamaları dikkatli bir şekilde tamamladığınız takdirde sorun yaşamadan vergi beyannamesini oluşturabilirsiniz.
2024 Kira Gelir Vergisi Ne Kadardır?
Evini kiraya verenler için kira gelir vergisi 2024 yılı kapsamında belirli oranlarda düzenlenmiştir. Dolayısıyla doğru hesaplamayı yapmak için 2024 yılı verilerini incelemek ve bunlar üzerinden işlem yapmak gerekir. Diğer yandan bu vergi beyannamesi yıllık olarak verili ve damga vergisi ödemesini de hesaba katmak gerekir. İşte bütün bu hususlara dikkat edildiğinde “2024 yılı için vergi ödemesi ne kadardır?” sorusunun yanıtı şöyledir:
- 70.000 TL’ye kadar olan mülkler için %15,
- 150.000 TL’nin 70.000 TL’si için 10.500 TL, daha fazlası için %20,
- 370.000 TL’nin 150.000 TL’si için 26.500 TL, daha fazlası için %27,
- 1.900.000 TL’nin 370.000 TL’si için 85.900 TL, daha fazlası için %35,
- 1.900.000 TL kadarı için 621.400 TL, daha fazlası için %40 oranında ödeme yapılmalıdır.
Yıllık kira geliri belirlenen tutarın üzerinde olan her mülk sahibi, vergi oranlarına göre hesaplama yapmalı ve ödeme tarihlerini kaçırmadan düzenli olarak ödeme gerçekleştirmelidir. Diğer yandan bu düzenlemeler, Ankara'da kiralık evler ya da İstanbul’da kiralık evler fark etmeksizin tüm şehirleri kapsamaktadır.
Kira Gelir Vergisi Hesaplama
Mülk sahiplerini ilgilendiren önemli konulardan bir diğer de kira gelir vergisi hesaplama olacaktır. Hesaplama yapmadan önce ilk kira bedelini bilmeniz gerekiyor. Sonrasında şu adımları izleyerek hesaplama yapabilirsiniz:
- Yıllık kira gelirini belirleyin. Bu gelir, kiracı ya da kiracılarınızdan aldığınız kira bedellerinin toplamıdır ve yıllık olarak hesaplanır.
- Sonrasında yıllık kira gelirinizden sigorta primleri ya da bakım masrafları gibi giderleri düşebilirsiniz. Ancak burada bu giderlerin belgelendirilmesi gerektiğini unutmayın. Giderleri düştüğünüzde vergi matrahını da hesaplamış olacaksınız. Yani:
- Kira geliriniz yıllık 50.000 TL diyelim.
- Giderleriniz de 10.000 TL olsun.
- Vergi matrahı gelirinizden giderinizi çıkardığınızda ulaştığınız sonuçtur. 50.000 – 10.000 = 40.000 TL
- Vergi oranını belirleyin. Bunun için 2024 yılı kapsamında düzenlenen oranları incelemelisiniz.
- Sonrasında vergi matrahı ve vergi oranını çarparak ödemeniz gereken vergi tutarını hesaplayabilirsiniz.
- Vergi matrahı 40.000 TL olarak hesaplamıştık.
- Vergi oranı için %10 diyelim.
- Bu durumda ödenecek vergi tutarı 40.000 x %10 = 4.000 TL olacaktır.
Kira geliri vergisi hesaplama adımları, konuya uzak olan pek çok kişiye karmaşık gelebilir. Bu nedenle bir emlak değerleme uzmanı ya da danışmanından yardım almanız faydalı olacaktır. Üstelik profesyonel yardım alarak vergi yasalarına uygun ve doğru şekilde ödeme yapabilirsiniz.
Ne Zaman Konut Kira Gelir Vergisi Ödenir?
Kira için gelir vergisinin ne zaman ödeneceğini bilmek, en az doğru hesaplamayı yapmak kadar önemlidir. Kira gelir beyannamesinin verilmesi gereken zaman 1 Mart – 1 Nisan 2024 olarak belirlenmiştir. Bunun yanında kira vergisinin ödeneceği aylar ise mart ve temmuz olarak seçilmiş, mülk sahipleri için iki eşit taksitle ödeme kolaylığı sağlanmıştır.
Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir?
Mülk sahiplerinin kira gelir vergisi ödemesi için ikamet adresine bağlı olduğu vergi dairesine, yetkili bir banka şubesine ya da kurumun mobil uygulamasına başvurmaları gerekir. Aynı zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnteraktif Vergi Dairesi platformunu da kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan ödemelerde daha hızlı sonuç alabilir, pratik yoldan işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.